Анализ на снимката на 2 х МиГ-29 във въздушен бой на 11.10.2014

Показаната снимка е направена на летище София по време на авиационното шоу ТОВА СМЕ НИЕ на българските ВВС – 11.10.2014. MiG29naMetris

Тази снимка не е монтаж и не е обработвана с Фотошоп. Изпълнена е с проследяване на единия изтребител в серия от снимки с Canon 30D и обектив  Sigma 150mm 1:2,8 на фиксирана скорост 1/2000 sec. на режим приоритетна скорост с измерване на осветеността в спот, ISO 400 ASA.

Моментът  на разминаването с втория самолет е голям късмет за фотографа ,  при тази  висока скорост . Всеки от пилотите иска да  влезе в опашката на „противника“.

Наличието на 2 изтребителя в план, ни позволява да изчислим разстоянието между тях.  Известни са ъгълът на виждане на обектива – 16,4  градуса и размера на изтребителя МиГ-29 – дължина 17м. . Решението е в намиране на ъгловата величина, под  която се вижда всеки от изтребителите и решаване на уравнението tg от ъгъла. Получаваме разстоянието дo всеки самолет !

Ще се изумите от резултата – самолетите са само на 45м един от друг , при изпълнение на сложна маневра с насрещни курсове на голяма скорост и претоварване.  В криволинейна траектория на малка височина това е умение,  на което биха завидели дори Сините Ангели и разни  там други акробатични формирования.  Всъщност онези правят това с неограничен ресурс на специлано пригодени самолети и по цял ден! А нашите военни пилоти показват за първи път възможностите си пред публика, при  това сякаш са рутинни полети на обикновени бойни стадартни машини! Какво ли биха ни показали, ако имаха условията и ресурсите на авиационните сили на големите и силни държави?

Ако България няма политическото единомислие и не им купи нови самолети, нека поне не им пречат да използват максималните възможности на техниката , която имат и управляват до съвършенство!

За да имаме чисто и синьо Родно небе!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s